+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

11. Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta

04/06/2024

U četvrtak, 16. svibnja 2024 godine., Hrvatski šumarski institut je po 11. put otvorio svoja vrata i ugostio oko 1100 djece, učenika i studenata te njihovih odgajatelja,  učitelja i profesora  iz 24 različite obrazovne ustanove na svojoj manifestaciji Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta.

Ovogodišnji Dan otvorenih vrata posvetiti smo tematici „Šumske tajne – Otkrivanje čuda prirode“. Kroz  razne edukativne radionice, predavanja i posterska izlaganja, djelatnici Instituta su na interesantan način svojim posjetiteljima približili njihova istraživanja.

Naši posjetitelji pristigli su iz Zagreba, Dugog Sela, Hrvatske Kostajnice, Karlovca, Slavonskog Broda, Virovitice i Jastrebarskog. Djelatnici instituta i ove su godine za posjetitelje pripremili bogat program koji je započeo već u ranim prijepodnevnim satima.

Također, svake godine Institut uspješno ostvaruje partnerstvo sa nekim od nacionalnih parkova, parkova prirode ili javnih ustanova iz područja zaštite prirode. Ove godine to je bio Park prirode Lonjsko Polje koji se na svom info štandu predstavio putem svojih promotivnih materijala te cjelodnevnom radionicom „Otkrij neotrkiveno“. Predstavila nam se i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije  s radionicom „Oprašivači – heroji svijeta prirode“ u sklopu koje su se posjetitelji mogli upoznati s jednostavnom metodom izrade mini hotela za kukce. Javna ustanova „Priroda Varaždinske županije“ predstavila nam se sa cjelodnevnim radionicama „Šumska peterokatnica“ i „Igraj se u regionalnom parku Mura-Drava“. Na radionicama su se upoznali s životinjskim svijetom kontinentalne poplavne šume i naučili su zašto nam je šuma važna. Ugostili smo i predstavnike Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak koji su na svojoj radionici približili svijet pčela s ciljem njihova očuvanja u budućnosti. Kao i svake godine u sklopu Dana otvorenih vrata predstavilo nam se Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko, prezentirali  su rad vatrogasaca i prikazali su dio onog što odrađuju u očuvanju šuma.

Tradicionalno, kao i svake godine u sklupu DOV-a za djecu je organziran likovni i literarni natječaj u kojem su sudjelovala vrtićka djeca i učenici iz cijele Hrvatske. Radovi pobjednik su izloženi u prostorijama Instituta, a pobjednicima su uručene nagrade.

Zahvaljujemo za svu podršku u realizaciji i organizaciji ovog događaja koju su nam pružile Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, predstavnici gradskog Vijeća grada Jastrebarsko, Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Dobrovoljno vatrogasno društvo Malunje i Dobrovoljno vatrogasno društvo Cvetković. Također, se zahvaljujemo našim gostima iz Parka prirode Lonjsko Polje, Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije, Javnoj ustanovi „Priroda Varaždinske županije“, Hrvatskoj udruzi pčelara Pčelinjak, te Vatrogasnoj zajednici grada Jastrebarsko.

Na kraju treba reći da se Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta i ove godine pokazao kao iznimno uspješna manifestacija čiju tradiciju svakako treba nastaviti i sljedeće godine.

Zahvaljujemo se svim posjetiteljima na sudjelovanju na 11. Danu otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta.

Više o samom DOV-u možete pronaći u Galeriji fotografija.

This slideshow requires JavaScript.

NAJNOVIJE

Skip to content