+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Laboratorij za kulturu tkiva (LKT)

U novije vrijeme, zbog ubrzanih klimatskih promjena,  postoji velika potreba za očuvanjem genofonda biljnih vrsta i osnivanjem banaka biljnih gena. Jedan od načina očuvanja jest tehnika biljnih tkiva in vitro. Prednosti ove tehnike su očuvanje biljnog materijala u malom broju primjeraka, zdravog, oslobođenog patogena i u uvjetima koji usporavaju rast. U tu svrhu je na Hrvatskom šumarskom institutu osnovan Laboratorij za kulturu tkiva u sklopu  Programa planiranih radova za sjemensku štedionicu, genetsku i sjemensku banku svojti šumskog drveća.  Laboratorij je započeo s radom na uzgoju biljaka iz kulture tkiva 2017. godine.

U laboratoriju se za uspostavu kulture biljnih tkiva i klonsko razmnožavanje primjenjuje tehnika mikropropagacije. Za kultiviranje ovom tehnikom koriste se vršni i pazušni pupovi. Glavne prednosti primjene mikropropagacije jesu mogućnost dobivanja biljnog materijala oslobođenog od patogena, mogućnost razmnožavanja vrlo velikog broja biljaka u relativno kratkom vremenu te olakšano razmnožavanje vrsta koje se inače teško razmnožavaju tradicionalnim metodama.

Glavna djelatnost laboratorija jest osnivanje zbirke biljnih tkiva radi očuvanja genofonda svih važnih i ugroženih vrsta šumskog drveća te njihovo brzo razmnožavanje u slučaju potrebe.

VODITELJ

UPOSLENICI

Dr.sc.
Asistent
Skip to content