+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

8. Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta

28/05/2018

U četvrtak 17. svibnja 2018. godine održan je 8. Dan otvorenih vrata (DOV) Hrvatskog šumarskog instituta.

Sve veća težnja čovjeka za što većim uživanjem prirodnoga bogatstva često dovodi do prekomjerna korištenja i potiskivanja vegetacijskoga pokrova, osobito primarnoga, tj. šumskoga. Nenadomjestiva je funkcija šume u tvorbi tla i njegovoj zaštiti od erozije, bujica i poplava, kao spremnika pitke vode i pročišćivača otpadnih voda, kao proizvođača kisika i  čistača zraka, štita od buke, za zaštitu ratarskih kultura, naselja, prometnica, energetskih akumulacija i sličnih objekata od nepovoljnih klimatskih i drugih utjecaja.

Zbog toga smo ovogodišnji Dan otvorenih vrata odlučili posvetiti upravo tematici „Šuma, čuvarica Zemlje!“. Kroz razne edukativne i zabavne sadržaje i na interesantan način djelatnici Instituta uveli su sve posjetitelje u svijet šumarstva i bili su u prilici saznati više o znanstvenim istraživanjima prikazanim na popularni način Tijekom tog dana ovu znanstvenu instituciju posjetilo je više od 1100 djece iz grada Zagreba, Karlovca, Crikvenice, Gornje Stubice, Hrvatske Kostajnice, Otočac, Slavonski Brod i Jastrebarskog. Djelatnici instituta i ove su godine za posjetitelje pripremili bogat program koji je započeo već u ranim prijepodnevnim satima.

Također, svake godine se ostvaruje partnerstvo sa nekim od nacionalnih parkova ili parkova prirode. Ove godine to je bio park prirode Lonjsko Polje koji je predstavio se s radionicom „Izgradi drvenu posavsku kućicu“. Ponovno nam se je i ove godine predstavila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko–neretvanske županije, osim svojeg info štanda sa promotivnim materijalima održali su dvije radionice posebno osmišljene za ovu prigodu „Morske šume“, voditeljice radionice su bile Nikolina Đangradović, viša stručna suradnica za promociju  i Ana Tutavac, stručna suradnica, te radionicom Mala škola „Požar nije šala“ koju su vodile dr. sc. Višnjica Vučetić i Marijana MIljas Đuračić, mag.ing.silv. Ove godine smo ugostili i poznatu spisateljicu dječjih priča Ivanu Francišković Olrom s njezinom radionicom „Mali šumski bonton“ u kojoj je zajedno s Mirkecom i Čudakom Šumekom, junacima njezine slikovnice „Čudak Šumek“, od recikliranog materijala izrađivala mali šumski bonton.

Kao i svake godine u sklopu Dana otvorenih vrata za djecu osnovnih škola organiziran je likovni i literarni natječaj u kojem su sudjelovali učenici i vrtićka djeca iz cijele Hrvatske. Radovi pobjednika su izloženi u prostorijama Instituta, a pobjednicima su uručene i nagrade. Na svečanoj dodjeli priznanja nagrađenim sudionicima u literarnom i likovnom natječaju, u svečanom programu sudjelovala je recitatorska grupa 4. razreda Osnovne škole Ljubo Babić iz Jastrebarskog s kratkim igrokazom.

Zahvaljujemo za svu podršku u realizaciji i organizaciji ovog događaja koju su nam pružile Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, predstavnici gradskog Vijeća grada Jastrebarsko, Drvoproizvod d.d., Park prirode Lonjsko Polje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko te Turistička zajednica grada Jastrebarskog.

Na kraju treba reći da se Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta i ove godine pokazao kao iznimno uspješna manifestacija čiju tradiciju svakako treba nastaviti i sljedeće godine.

Više o samom DOV-u možete pronaći u Galeriji fotografija.

This slideshow requires JavaScript.

NAJNOVIJE

Skip to content