+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

9. Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta

27/05/2019

U četvrtak, 23. svibnja 2019., Hrvatski šumarski institut je po 9. put otvorio svoja vrata i ugostio oko 900 djece, učenika i studenata te njihovih odgajatelja i učitelja iz 24 različite obrazovne ustanove na svojoj manifestaciji Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta.

Stabla su, kao neizostavan dio šumskog ekosustava, prirodna baština od neizmjerne ekološke, znanstvene, zdravstvene, odgojno-obrazovne te estetske važnosti za čovječanstvo. Zbog toga smo ovogodišnji Dan otvorenih vrata odlučili posvetiti upravo tematici „Drveće – spomenici prirode“. Kroz edukativne radionice, predavanja i posterska izlaganja, djelatnici Instituta su na interesantan način svojim posjetiteljima željeli približiti njihova istraživanja.

Naši posjetitelji pristigli su iz Zagreba, Sesveta, Kravarskog, Karlovca, Crikvenice, Vinkovaca, Otočca, Brod Moravica, Sopja, Koprivnice, Virovitice, Krašića, Klinča Sela i Jastrebarskog (sa pripadajućim područnim školama Cvetković, Volavje, Čeglja, Desinec, Domagović). Međunarodni karakter događaj je dobio posjetom i studenata Biotehničkog fakulteta, Univerziteta u Bihaću. Djelatnici Instituta i ove su godine za posjetitelje pripremili bogat program koji je započeo već u ranim prijepodnevnim satima.

Također, svake godine Institut uspješno ostvaruje partnerstvo sa nekim od nacionalnih parkova ili parkova prirode. Ove godine to je bio Nacionalni park Sjeverni Velebit koji se na svom info štandu predstavio putem svojih promotivnih materijala te cjelodnevnom radionicom na kojoj su našim mladim posjetiteljima željeli približiti važnost i veličinu Velebita. Predstavila nam se i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije radionicom Korisni kukci u sklopu koje se izrađivao mini hotel za kukce koji su polaznici radionice mogli ponijeti sa sobom. Osim suradnje s nacionalnim parkom i javnom ustanovom, Hrvatski šumarski institut je ugostio i predstavnike Saveza izviđača Hrvatske s njihovim poznatim projektom Boranka kojem je cilj pošumiti opožarene površine u Dalmaciji. Predstavnici Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak su svojom pokaznom košnicom punom pčela približili svijet tih korisnih kukaca našim mladim posjetiteljima s ciljem njihova očuvanja u budućnosti. Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko i ove godine je upotpunilo radionicu o šumskim požarima, te su pokaznom vježbom omogućili da se i naši najmlađi posjetitelji okušaju u gađanju mete vodom.

Tradicionalno, kao i svake godine u sklopu Dana otvorenih vrata za djecu je organiziran likovni natječaj u kojem su sudjelovali učenici i vrtićka djeca iz cijele Hrvatske. Radovi pobjednika su izloženi u prostorijama Instituta, a pobjednicima su uručene nagrade.

Zahvaljujemo za svu podršku u realizaciji i organizaciji ovog događaja koju su nam pružile i Hrvatske šume d.o.o., Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, predstavnici gradskog Vijeća grada Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog. Medijski su ovaj događaj popratili Trend TV i Trend radio te Radio Jaska. Također, zahvaljujemo se i našim gostima iz Javne ustanove Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak, Savezu izviđača Hrvatske, te Vatrogasnoj zajednici grada Jastrebarsko.

Zahvaljujemo se svim posjetiteljima na sudjelovanju na 9. Danu otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta. Upravo vaš dolazak nas motivira da iz godine u godinu obilježavamo ovaj događaj!

Hvala Vam!

Vaš Hrvatski šumarski institut

 

Kako nam je bilo pogledajte u Galeriji:

 

NAJNOVIJE

Skip to content