+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Međunarodni skup “Arborikultura u Hrvatskoj – aktualno stanje, vizija i budućnost”

20/06/2017

Hrvatski šumarski institute je zajedno sa Hrvatskom udrugom za arborikulturu organizirao međunarodni skup o arborikulturi “Arborikultura u Hrvatskoj aktualno stanje, vizija i budućnost” u Vinkovcima od 2. – 3. lipnja 2017. godine. Cilj je bio potaknuti raspravu o bdućnosti arboriculture u Hravtskoj. Organizaciji skupa uvelike su doprinjeli Darko Posarić I Damir Dekanić iz UŠP Vinkovci.

Predavanja je započela dr.sc. Dinka Matošević s temom “Invazivni štetni organizmi-prijetnja urbanom drvenastom raslinju” u kojem je približila njihov utjecaj na urbana područja. Također pojasnila je da se od 2016. godine prema direktivi EU prate organizmi s A1, A2 i Alert liste EPPO-a. Nakon toga, dr.sc. Jaroslav Kolarik prezentirao je nacionalni certifikacijski sustav za radove u arborikulturi iz Republike Češke (predavanje: “National certification system in the Czech Republic“), a uz to predstavio je i web portal (https://www.checktrees.com). Cilj ovog portala je kreirati bazu podataka o stablima, koja omogućava da što djelotvornije i razumnije se upravlja stablima u različitim urbanim sredinama (predavanje: “Tree inventory in 21-st century“). Dr.sc. Vinko Paulić je u kratkom predavanju pojasnio koje su metode procjene korištene za platane u Trstenom, te kako su pomoću njih propisane mjere sanacije. Član Hrvatske udruge za arborikulturu Marko Švenda je kratkim filmom “Drvo i ja” približio opseg posla same sanaciji platana u Trstenom.

U sklopu skupa službeno je i promoviran Pojmovnik arborikulturnih pojmova, što je zapravo prijevod pojmovnika u izdanju Intenational Society of Arboriculture (ISA). Hrvatski jezik je tajo 13 u svijetu koji je preveo to temeljno djelo za arborikulturu. Pojmovnik su promovirali dr.sc. Tomislava Dubravca (Matej Turk, mag.ing.silv.) i prof.dr.sc. Mirza Dautbašić sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Bitno je napomenuti, da je na kraju prvog dana skupa Hrvatska udruga za arborikulturu na čelu s dr.sc. Milanom Pernekom donijela zaključak kojim ohrabruje i potiče sve zainteresirane, a posebice arboriste, da pokrenu proces izrade nacionalnog sustava certificiranja arborikulturnih radova, a sve dobronamjerne institucije nadležne za pravnu i stručnu validnost ovog procesa, da savjetuju i pripomognu u ostvarenju tog cilja.

Idućeg dana 03.06.2017. uslijedio je izlet u Spačvanski bazen, prvo na područje posebnog rezervata šumske vegetacije “Lože” koji je vodio Robert Licht, dipl.ing.šum. iz IC Vinkovci Hrvatskog šumarskog instituta. Nakon toga izlet je nastavljen posjetom Šumarskog muzeja u Bošnjacima kojim nas je proveo Antun Leaković dipl.ing.šum.

Prije toga naši djelatnici Nikola Zorić, Miran Lanšćak I Mladen Ognjenović uspješno su završili tečaj penjanja užetom ( TPU A) u organizaciji Nuernberger Schule. Tečaj se održao u Vinkovcima u razdoblju od 29.svibnja do 2.lipnja na području lovačkog doma Kunjevci, a vodili su ga Andrej Štaleker,dipl.ing.šumarstva i Leoni König,ETW. Isti se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, pri čemu su obrađeni svi aspekti sigurnog penjanja užetom.

This slideshow requires JavaScript.

NAJNOVIJE

Skip to content