+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Na HŠI održana terenska nastava u sklopu kolegija ”Genetika s oplemenjivanjem drveća i grmlja”

25/01/2017

U sklopu terenske nastave iz kolegija ”Genetika s oplemenjivanjem drveća i grmlja”, u četvrtak 19. siječnja 2017. godine, Hrvatski šumarski institut su posjetili studenti 2. godine preddiplomskog studija Urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zajedno sa izv.prof.dr.sc. Sašom Bogdanom.

Nakon uvodne riječi predstojnika Zavoda za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo dr.sc. Mladena Ivankovića, studenti su obišli staklenik, gdje su ih Ivica Čehulić, dipl.ing.šum. i Tomislav Beg  kroz predavanje i praktičnu prezentaciju upoznali sa metodama vegetativnog razmnožavanja šumskog drveća te njihovu primjenu na HŠI. Također su prezentirane vrste, uzgoj te odabir podloga za razmnožavanje.
Na primjeru jele, smreke, javora, hrasta i bora su predstavljene metode autovegetativnog i heterovegetativnog razmnožavanja kao što su ožiljavanje reznica te različite tehnike kalemljenja (postrano cijepljenje, engleski i omega rez, cijepljenje na raskol i sl.).

NAJNOVIJE

Skip to content