+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Na Rt-u Kamenjak kraj Pule postavljen panel za vizualizaciju indeksa opasnosti od požara

29/09/2016

U sklopu projekta Holistic (Adriatic Holistic Forest Fire Protection) i u suradnji sa Javnom ustanovom Kamenjak, Hrvatski šumarski institut je na ulazu u zaštićeni krajobraz Donji Kamenjak u Premanturi kraj Pule postavio panel za vizualizaciju indeksa opasnosti od požara raslinja.

Cilj panela za vizualizaciju indeksa opasnosti od požara raslinja je informiranje javnosti i podizanje svijesti o trenutnom stupnju opasnosti od požara raslinja. Ljudski faktor je jedan od najčešćih uzroka požara te rad na prevenciji požara uzrokovanih nepažnjom i nesmotrenošću uvelike može reducirati broj požara na području Istarske županije. Prilikom perioda kada je indeks opasnosti od požara raslinja visok potrebna je posebna razina opreza i nužno je informiranje populacije koja se kreće u prostoru povišenog rizika od požara.

Prema riječima ravnateljice JU Kamenjak Maje Šarić, za vrijeme ljetnih mjeseci bilježi se povećan broj posjetioca zaštićenog krajobraza Donji Kamenjak, zbog čega je, u kombinaciji visokih temperatura i suhog raslinja, opasnost od požara vrlo velika. Postavljanjem panela na sam ulaz u Donji Kamenjak posjetioci se pravovremeno informiraju o potencijalnoj opasnosti i upozoravaju na odgovorno ponašanje.

Postavljanje panela sufinancirano je iz fondova Europske unije kroz program prekogranične suradnje IPA Adriatic. Više o projektu možete saznati na http://www.adriaholistic.eu/

NAJNOVIJE

Skip to content