+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Posjet gradonačelnice Grada Petrinje

08/12/2023

Dana 23.11.2023. godine Hrvatski šumarski institut je posjetila saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes zajedno sa pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti, Ivanom Begićem i suradnicima iz odjela Verom Kaurin, Danijelom Dvornekovićem i Dajanom Matić. U Upravnoj zgradi Hrvatskog šumarskog instituta održan je sastanak zajedno s ravnateljicom Instituta doc. dr. sc. Sanjom Perić i suradnicima.

Tema sastanka bila je dugogodišnja suradnja Hrvatskog šumarskog instituta i Grada Petrinje kroz projekt kloniranja lipe Ilirke i projekta kloniranja višeljetnih stabala dudova.

S obzirom da je izvršeno kloniranje Petrinjskih lipa Ilirki napravljen je obilazak sadnica koje se nalaze u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom. Gradonačelnica Grada Petrinje izrazila je zadovoljstvo vezano za dosadašnju suradnju i rezultate koji su ostvareni tako što se „produžuje život“ lipa Ilirki te samim time čuva bogata povijesna simbolika Grada Petrinje. Također je istaknula zadovoljstvo vezano za napredak kloniranja višeljetnih stabala dudova koji isto tako nose povijesnu simboliku Grada Petrinje.

Nakon sastanka i obilaska klonova istaknuto je kako će se budući klonovi koristit za uređenje površina na području Grada Petrinje, a sama sadnja predviđena je u sklopu projekta „Strategija zelene urbane obnove Grada Petrinje“. Osim sadnje i uređenja zelenih površina budući klonovi koristit će se u promotivne svrhe kako bi se očuvala tradicija i kultura petrinjskog kraja. Osim trenutnih projekata najavljeno je i sklapanje Sporazuma između Grada Petrinje i Hrvatskog šumarskog instituta koji će omogućiti daljnju suradnja i nove projekte.

 

 

NAJNOVIJE

Skip to content