+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Prijedlog zakona o šumama kvalitetnije uređuje održivo gospodarenje i učinkovito korištenje resursa

02/03/2018

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je 01.03.2018. u Banskim dvorima konferenciju za medije na kojoj je dodatno pojasnio Prijedlog zakona o šumama, kojeg je Vlada uputila Hrvatskom saboru. Ministar je kazao da se ovim Prijedlogom zakona u odnosu na važeći Zakon kvalitetnije uređuje sustav i način upravljanja, korištenje i raspolaganje šumama i šumskim zemljištima, s ciljem osiguranja gospodarenja na načelima održivog gospodarenja.

Istaknuo je i kako se novim zakonom kvalitetnije utvrđuje namjena sredstava prikupljenih od opće korisnih funkcija šuma (OKFŠ). To je naknada koju sada plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost, a to je više od 202 tisuće obveznika. Novim bi se zakonom, pak, od plaćanja OKFŠ-a oslobodilo 90 posto dosadašnjih obveznika, što znači da više 181 tisuća dosadašnjih korisnika neće plaćati ovu naknadu, objašnjava ministar.

Tolušić je istaknuo i kako se novim zakonom o šumama uređuje sustav i način upravljanja, gospodarenja, korištenja i raspolaganja šumama i šumskim zemljištima s ciljem osiguranja gospodarenja prema načelima održivog gospodarenja, ekonomske i ekološke prihvatljivosti te socijalne odgovornosti.

Novim će se zakonom uz ostalo skratiti i ubrzati administrativni postupci kod ostvarivanja prava ili utvrđivanja obveza, kako onih koji se odnose na šume i šumska zemljišta u vlasništvu Hrvatske tako i onih koji se odnose na šume i šumska zemljišta u privatnom vlasništvu, rekao je.

Tako se primjerice uvodi i definicija šumoposjednika te podjela privatnih šumoposjednika po veličini posjeda, a mali i srednji se oslobađaju određenih troškova.

Novim se zakonom uređuje i postupak izdvajanja pojedinog šumskog zemljišta u državnom vlasništvu. Ono što se u katastru vodi kao vrt, oranica, livada, pašnjak, voćnjak, maslinik i slično, može se izdvojiti iz šumsko-gospodarskog područja i staviti u svrhu poljoprivredne uporabe.

Više s konferencije pogledajte ovdje.

NAJNOVIJE

Skip to content