+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava na prekograničnom području – FoRESisT

Međunarodni projekt

PROGRAM: Interreg Slovenija - Hrvatska

STATUS: Aktualan
Početak: 01. ožu 2024.
Kraj: 31. kol 2026.

SAŽETAK:

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Interreg programa Slovenija – Hrvatska.

Projekt FoRESisT (Očuvanje i vrednovanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava na prekograničnom području) provodi se u okviru programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Cilj projekta je poboljšati status očuvanosti staništa, podržati biološku raznolikost i vrednovati usluge ekosustava u programskom području, posebno u odnosu na šume, poljoprivredna i slatkovodna staništa, koja su suočena s lošim stanjem očuvanosti zbog niza prijetnji.

Glavni ishodi i rezultati projekta uključuju Zajedničku prekograničnu strategiju za očuvanje šumskih i poljoprivrednih ekosustava, uspostavu prekogranične mreže stručnjaka – Ekspertnu skupinu FoRESisT, tri pilot-djelovanja zaštite ekosustava (na području Dobreča i otoka Krka u Hrvatskoj i Krasa u Sloveniji), modele održivosti i prenosivosti mjera očuvanja šumskih i poljoprivrednih ekosustava, te zajednički organizirani javni prekogranični događaj, sve u svrhu poboljšanja suradnje i upravljanja područjima Natura2000 i drugim područjima od ekološkog značaja u prekograničnom području. Pristup projekta je promicanje prekogranične suradnje među projektnim partnerima i dionicima radi razmjene znanja i iskustava, razvoja planova i strategija za očuvanje bioraznolikosti i ekosustava, implementacije inovativnih rješenja kroz pilote te vrednovanje usluga ekosustava.

Trajanje projekta: 1. 3. 2024 – 31. 8. 2026.

Proračun projekta: 1.474.765,94 EUR

ESRR sredstva: 1.179.812,73 EUR

KONTAKT OSOBA:

PROJEKTNI PARTNERI:

  • Grad Opatija (vodeći partner)
  • Komunalno društvo Dubašnica iz Malinske
  • Hrvatski šumarski institut
  • Gozdarski inštitut Slovenije
  • Univerza na Primorskem
  • Nativa institut za održivi razvoj
Skip to content