+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Science to practice dan održan u Hrvatskoj

24/10/2018

Koje su mogućnosti za poboljšanje sektora tartufarstva u Hrvatskoj? – pitanje koje se svakodnevno ponavlja. Science to practice event održan je u Livadama (Istarska županija, Hrvatska) tijekom sajma tartufa, gdje su se okupili stručnjaci s terena pokušavajući riješiti probleme. Jednodnevni događaj, bio je namijenjen predstaviti INCREdible projekt i povezati znanost i istraživački sektor s gospodarenjem šumama i prikupljanjem divljih gljiva i tartufa – za komercijalne i osobne svrhe. 

Dan je započeo zaključcima Scoping seminara održanog u Soriji (Španjolska) ranije ove godine. Sudionici iz Hrvatske i Italije bili su uključeni u vrlo zanimljivu raspravu uspoređujući stanje na terenu s obje strane granice. Bila je to prilika za učenje iz iskustava svakog sudionika, pogotovo jer su staništa tartufa i klima vrlo slični. Gospodin Enrico Vidale predstavio je vrlo zanimljiv prijedlog metoda oporezivanja u Italiji koji se lako može prenijeti na hrvatske uvjete. Dogovoreno je kontinuirano istraživanje, ne samo iz sektora istraživanja i razvoja, već i u koordinaciji s Hrvatskim šumama i sakupljačima gljiva i tartufa. Novi Pravilnik o sakupljanju divljih i zavičajnih vrsta (NN 114/17) na dobrom je putu, ali još uvijek treba reviziju i unos podataka ljudi s terena. Za tri godine postojati će prilika da se revidira regulacija – upravo dovoljno vremena kako bi se sakupila znanja iz INCREdible projekta. 

Dan je bio vrlo intenzivan; zaključak sastanka bio je isti za svakog sudionika – moramo se susresti u Italiji kako bismo nastavili raspravu. 

@Incredibforest #incredibleforest

NAJNOVIJE

Skip to content