+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

SUDJELOVANJE HŠI NA 64. SEMINARU BILJNE ZAŠTITE

17/02/2020

 

U Opatiji je od 4. do 6. veljače 2020. održan 64. seminar biljne zaštite pod sloganom „ZDRAVLJE BILJA ZA ZDRAVLJE LJUDI”. Ovogodišnji seminar održan je pod pokroviteljstvom Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, te je uvršten u službeni kalendar događanja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom biljnog zdravlja.

Na ovogodišnjem seminaru biljne zaštite sudjelovali su zaposlenici Hrvatskog šumarskog instituta, Dr. sc. Sanja Novak Agbaba, Dr. sc.Nevenka Ćelepirović, Mr. sc.Boris Liović i Nikola Zorić mag. ing. silv.

Prvog dana održan je panel s naslovom „SIGURNOST HRANE I ZDRAVLJE BILJA NA EU I NACIONALNOJ RAZINI” gdje su prezentacije održali predstavnici Europske komisije, Europske agencije za sigurnost hrane, Organizacije za prehranu i poljoprivredu te Ministarstvo poljoprivrede koji su sudionicima seminara dali uvid u aktualne probleme s kojima se suočavaju.

U srijedu, 5. veljače 2020. održana je šumarska sekcija seminara pri kojoj su prezentacije izložile dr. sc. Nevenka Ćelepirović s temom “DNA BARKODIRANJE KARANTENSKIH ŠTETNIKA” i dr. sc. Sanja Novak Agbaba s temom “ISTRAŽIVANJE NOVIH NAČINA I ZAŠTITA ŽIRA HRASTA LUŽNJAKA ZA KRATKOTRAJNA SKLADIŠTENJA”.

Posljednjeg dana seminara, u četvrtak, 6. veljače 2020. u sklopu šumarske sekcije prezentacije su održali mr. sc. Boris Liović s temom “EKOLOŠKI PRIHVATLJIVA ZAŠTITA OD HRASTOVE PEPELNICE”, dr. sc. Sanja Novak Agbaba s temom “GLJIVE NA OBIČNOJ BUKVI U ZAŠTIĆENOM PODRUČJU PARKA PRIRODE PAPUK” te Nikola Zorić s temom “POSEBNI NADZOR KARANTENSKIH ŠTETNIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ”.

NAJNOVIJE

Skip to content