Cvjetno naselje 41, 10450 Jastrebarsko

ured@sumins.hr

+385 (0)1 6273 000

+385 (0)98 324795, +385 (0)98 324558

Tehnička škola Virovitica izradit će kurikulum za osposobljavanje za zvanje njegovatelj stabala

17/11/2017

Na inicijativu Hrvatske udruge za arborikulturu i njenog predsjednika dr. Milana Perneka, u Gradskoj upravi u Virovitici održan je sastanak na temu pokretanja procesa izrade nacionalnog sustava certificiranja arborikulturnih radova, discipline unutar područja urbanog šumarstva.

Sastanku su nazočili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, pročelnica Ureda gradonačelnika Virovitice Đurđica Aragović te ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan.

Predsjednik Udruge za arborikulturu dr. Milan Pernek istaknuo je da u Hrvatskoj ne postoji nacionalni sustav certificiranja arborikulturnih radova, a samim time niti osposobljavanje za zvanje njegovatelja stabala ali kako postoji suglasnost struke i prakse,  i znanje, iskustvo i dobra volja da se pokrene proces razvoja nacionalnog sustava certificiranja na temelju pozitivnih iskustava suradnje s međunarodnim strukovnim udrugama.

Temeljem navedenog, na sastanku u virovitičkoj Gradskoj upravi dogovoreno će nositelj projekta osposobljavanja za zvanje njegovatelja stabala biti Tehnička škola Virovitica koja će izraditi kurikulum koji će biti predan na verifikaciju nadležnom ministarstvu. Podršku projektu pružaju i Virovitičko-podravska županija te Grad Virovitica.

Inače, inicijativu o nacionalnom certificiranju podržavaju i Hrvatski šumarski institut, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Šumarski fakultet Zagreb te komunalna poduzeća.

Više o sastanku pročitajte ovdje.

NAJNOVIJE

13/08/2021

Hrvatski šumarski institut raspisuje natječaj za izbor u suradničko zvanje i na radno mjesto: poslijedoktorand u znanstvenom području biotehničke znanosti, polju šumarstvo; za rad na projektu Hrvatske zaklade za znanost…