+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Zasađena Gupčeva lipa u parku Veleučilišta u Križevcima

08/12/2023

U Križevcima, kolijevci hrvatske visokoškolske šumarske izobrazbu, na Veleučilištu 6.12.2023. održana je stručno-edukativna akcija „Šuma-dar i obveza“.

Prije stručnih predavanja u parku Veleučilišta zasađen je klon Gupčeve lipe proizveden u Hrvatskom šumarskom institutu koji je uz Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Koprivnica i Hrvatske šume d.o.o. UŠP Koprivnica bio suorganizator akcije i donator sadnice. Prilikom sadnje prisutnima su se obratili Renata Husinec, predsjednica križevačkog ogranka Matice Hrvatske, Tihomir Kolar, dopredsjednik HŠD ogranka Koprivnica, Damir Felak, voditelj UŠP Koprivnica, te dr.sc. Marcela Andreata – Koren, dekanica Veleučilišta u Križevcima, dok je dr.sc. Krunoslav Indir s HŠI u svom izlaganju dao informacije o projektu očuvanja genoma Gupčeve lipe, ali i ostalih značajnih primjeraka stabala u RH. Dekanici Veleučilišta nakon sadnje predana je Svjedodžba o podrijetlu sadnice.

U sklopu stručno-edukativne akcije predavanje  „Općekorisne funkcije šuma i usluge šumskih ekosustava“, održao je prof. dr.sc. Ivica Tikvić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje „Restoracija šuma u Hrvatskoj i Europskoj uniji“ održala je dr.sc. Martina Đodan s Hrvatskog šumarskog instituta.

 

NAJNOVIJE

Skip to content