Cilj projekta je razvoj procesa za održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina što bi uključivalo razvoj ekološki prihvatljivih metoda za izolaciju biološki aktivnih spojeva po principima zelene ekstrakcije i dobivanje pripravaka definiranog sastava te zbrinjavanje ostataka otpada bilo kao kompost i/ili pripravaka za hranidbu domaćih životinja i divljači. Dobiveni pripravci primijenit će se kao funkcionalni dodaci u nove i/ili postojeće proizvode iz asortimana partnera na projektu Kutjevo d.d. s ciljem kreiranja proizvoda s dodanom vrijednošću. Znanja dobivena ovim projektom poslužit će za izradu pilot postrojenja za održivo gospodarenje otpadom od proizvodnje vina.
Očekivani rezultati:
– Razviti ekološki prihvatljive metode za izolaciju biološki aktivnih spojeva po principima zelene ekstrakcije upotrebom alternativnih izvora energije i zelenih otapala.
– Razviti ekološki prihvatljive metode zbrinjavanja ostataka otpada bilo kao kompost i/ili pripravaka za hranidbu domaćih životinja i divljači.
– Implementirati dobivene pripravke u nove ili već postojeće prehrambene proizvode.
– Diseminirati rezultate u poslovni sektor potpisivanjem I&R (know-how) ugovora.
Šifra: KK.01.1.1.07.0007
KONTAKT OSOBA:
VODITELJ PROJEKTA:
prof.dr.sc. Ivana Radojčić Redovniković (Prehrambeno-biotehnološki fakultet, PBF), voditelj projekta
Voditelj na Hrvatskom šumarskom institutu (HŠI): Dr.sc. Tamara Jakovljević
PROJEKTNI TIM:
Prof.dr.sc. Ivana Radojčić Redovniković, PBF
Prof. dr.sc. Karin Kovačević Ganić, PBF
Doc. dr. sc. Natka Ćurko, PBF
dr.sc. Marina Tomašević, PBF
Prof. dr. sc. Mladen Brnčić, PBF
Doc. dr. sc. Kristina Radošević, PBF
Dr.sc. Tamara jakovljević, HŠI
Izv.prof.dr.sc. Darko Uher, Agronomski fakultet
Mr.sc. Zlatko Romić, Kutjevo d.d.
Ivan Marinclin, Kutjevo d.d.
Igor Ciganović, Kutjevo d.d.
Grozdana Mitrić, Kutjevo d.d.