+385 (0)98 324795, +385 (0)98 340497

Pokusni nasad pitomog kestena – Gornja Bačuga

Domaći projekt

PROGRAM: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

STATUS: Završen
Početak: 01. sij 2013.
Kraj: 31. pro 2015.
Naručitelj: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

SAŽETAK:

Na područjima gdje zauzima veće površine pitomi kesten tvori vrijedne sastojine te predstavlja puno više nego obično drvo. Oko njegovog drveta, plodova i cvjetova, koji daju odličan med, stvorila se cijela industrija koja donosi visoku dobit. U etnološkom smislu pitomi kesten vrlo često određuje i oblikuje narodne običaje kao što su kestenijade od Lovrana do Hrvatske Kostajnice.

Cilj projekta: Pronaći stabla pitomog kestena koja rađaju krupnim plodovima. Različitim molekularno- biološkim metodama temeljenim na DNK markerima utvrditi da li je krupnoća ploda autohtonog kestena uvjetovana genetski  ili činiteljima okoline. Analizirati plod kestena na sadržaj minerala, vitamina, mononezasićenih masnih kiselina i ostaloga te  dobivene vrijednosti usporediti sa drugim kultivarima. Utvrditi biljne štetnike i bolesti koje napadaju plod.

Svrha projekta: Ako se utvrdi da je krupnoća ploda genetski uvjetovan zaštititi kultivar, razmnožiti ga, i dati mu ime po području s kojeg dolazi. S pokusnim nasadom kultivara pitomog kestena krupnog ploda domaćeg porijekla, stvoriti uvjete za uzgoj najkvalitetnijih sadnica pitomog kestena za obnovu kestenovih šuma i za voćarsku proizvodnju. Ukoliko analiza ploda pokaže povoljan sastav minerala, veče vrijednosti korisnih vitamina i drugih tvari prodaja ploda i sadnica toga kultivara bila bi osigurana i na vanjskim tržištima.

Skip to content